maandag 23 december 2013

2.6 Correlaties van variabelen weergeven in R

Correlaties


Met correlaties kunt u de samenhang tussen twee variabelen vinden. Een correlatie van 1 staat hierbij voor een perfecte positieve samenhang, een correlatie van -1 staat voor een perfecte negatieve samenhang. Een correlatie van 0 betekent geen samenhang. De waarde van de correlatie zegt echter niets, alleen de mate van correlatie. Een correlatie berekenen. U kunt R een correlatie tussen twee variabelen laten berekenen met de code cor(*variabele 1*,* variabele 2*) .
Bij de voorbeelden in afbeelding 22 ziet u dat er correlaties worden berekend van verschillende variabelen uit het bestand Projecten.csv.


Interpretatie van een correlatie.

In afbeelding 22 ziet u dat de variabelen UrenProject en TevredenheidKlant een vrij negatieve correlatie hebben. Met de gegeven waarde -0.4452513 is op te merken dat het aantal uren dat het project in beslag neemt een vrij aanzienlijk negatief effect heeft op de tevredenheid van de klant. De tevredenheid van de klant daalt als het aantal uren van het project toeneemt. Op deze manier kunt u door correlaties op verschillende variabelen toe te passen, zien welke verbanden tussen variabelen sterk en zwak zijn.

Afbeelding 22 Correlaties tussen verschillende variabelen opzoeken met R.
Afbeelding 22 Correlaties tussen verschillende variabelen opzoeken met R.


Opsomming van alle correlaties in R

U kunt met R een overzicht maken van de correlaties die alle variabelen onderling hebben. Dit doet u met de code cor(*naam van de variabele van het databestand*) . Door de variabele die aan het gehele databestand gekoppeld is in de code toe te passen, worden alle variabelen in het databestand meegenomen.

In het voorbeeld bij afbeelding 23 wordt met de code cor(Projecten) een overzicht gegeven van alle correlaties tussen de variabelen onderling. Dit bespaart u veel tijd als u graag alle correlaties wilt weten.

In afbeelding 23 kunt u zien dat de variabelen UrenProject en Winst een sterke correlatie hebben. 

Afbeelding 23 R met één code alle mogelijke correlaties op laten sommen.
Afbeelding 23 R met één code alle mogelijke correlaties op laten sommen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten